Telefonisch advies 020 - 893 277 0

Diamanten: De 4 C's

Carat, gewicht karaat

De 4 C's der diamanten

Het gewicht van een diamant wordt uigedrukt in karaat, 1 karaat ( afkorting: ct )heeft een gewicht van 0.2 gram. Dus 1 gram is 5 ct. Hoewel het mogelijk is om diamanten van verschillende grootten te krijgen, zijn er typische diamant maten die het meest geliefd zijn bij de koper en juweliers. De kleinste stenen hebben een gewicht van 0.01ct. In de bekende solitaire ring worden meestal diamanten met een grote vanaf 0.05ct gebruikt. Een diamant met een gewicht van 0.25ct wordt een kwartkaraat genoemd. Een ander populaire grootte is de 0.30ct en de iets grotere 0.33ct. Dan krijgen we de 0.5ct ( half karaat), 1,0ct ( een karaat ) en de 2.0ct.

Clarity, Zuiverheid

Clarity, zuiverheid

Hoe minder insluitsels van vreemd materiaal er gevonden wordt in een diamant, hoe hoger het niveau van zuiverheid. Hoe zuiverder de diamant (dat wil zeggen vrijer van insluitsels) , des te waardevoller die is. De prijs stijgt exceptioneel met toenemende zuiverheid. “Loepzuiver” is zeker de meeste bekende term als het gaat om de zuiverheid van diamanten. Men spreekt alleen van een loepzuivere diamant als er bij tienvoudige vergroting geen insluitsels zichtbaar zijn. Terwijl grote insluitsels (alles van zuiverheidsklasse PI2) zelfs voor een leek met het blote oog te herkennen zijn, zijn kleinere insluitsels alleen door een vakman met vergrootglas te zien. Voor de zuiverheid van diamanten bestaan de volgende internationale geldende zuiverheidsclassificaties:

 Afk.
Betekenis (eng.)
Definitie
 if internally flawless Loepzuiver, met uitzondering van eventuele sporen van oppervlaktebehandeling
 vvs1/vvsi very, very small inclusions Zeer moeilijk te herkennen insluitsels zelfs met 10 maal vergroting voor een vakman.
 vvs2 very, very small inclusions Zeer moeilijk te herkennen insluitsels bij 10 keer vergroting.
 vs1/vsi very small inclusions Moeilijk te herkennen insluitsels zelfs bij 10 keer vergroting door een vakman.
 vs2 very small inclusions Insluitsels moeilijk te zien bij 10 keer vergroting.
 si1 small inclusions Insluitsels zijn zichtbaar met 10 x vergroting door een vakman.
 si2 small inclusions Insluitsels zijn zichtbaar bij 10x vergroting, maar niet met het blote oog.
 pi1 Pique I Insluitsels net zichtbaar met het blote oog, maar verminderd de schittering niet.
 pi2 Pique II Insluitsels zichtbaar met het blote oog, verminderd de schittering.
 pi3 Pique III Insluitsels duidelijk zichtbaar met het blote oog, de schittering verminderd aanzienlijk.

Wat voor soorten insluitsels zijn er?

insluitsels

Insluitsels zijn over het algemeen onderverdeeld in twee groepen: insluitsels van vreemde stoffen en krassen. Insluitsels van vreemde stoffen worden ingedeeld in groepen kristallen, wolken en veren. Kristallen zijn kleine mineralen die in een diamant zijn opgesloten tijdens zijn vorming. Wolken “mist vlekken” die bestaan ​​uit een matrix van veel kleine kristallen die alleen zichtbaar zijn onder 10x vergroting. Veren zijn breuken en scheuren in de steen die, indien ze relatief klein zijn, de waarde van de diamant slechts licht beïnvloed. Maar vallen deze groot uit, kan het invloed hebben op de structuur van de diamant, in het ergste geval kan de diamant breken. Overduidelijke veren verminderen de waarde van de diamant onherroepelijk.. Daarom worden deze stenen alleen gerubriceerd als Pique diamanten (zuiverheid klasse pi1 tot PI3).

Krassen (eng. blemishes) zijn onzuiverheden of vlekken op het oppervlak van een diamant. Deze fout kan over het algemeen niet worden geïdentificeerd door het menselijk oog. Een diamanten die volledig zuiver van binnen is en slechts een vervuiling aan de buitenzijde heeft, wordt door de prestigieuze Gemological Institute of America (GIA) ingedeeld in de zuiverheid klasse IF.

Color, de kleur

In zuivere staat zijn diamanten kleurloos, gekleurde diamanten worden hoofdzakelijk gevormd door afzettingen. De kleur van de diamant wordt vaak direct gerelateerd aan de zuiverheid. De kleur wordt veroorzaakt door verschillende fysische eigenschappen van de diamant en door kleureigenschappen van metalen, die ingebed zijn in de stenen. Deze beïnvloeden de fysieke structuur en laten zo kleureffecten ontstaan. Alleen diamanten met een bruine en gele tint, krijgen hun kleur van buitenaf. In zeldzame gevallen produceert de natuur diamanten die roze, rood, blauw, groen of zwart zijn.

Benaming
GIA
Ralcategorie
Defenitie
 River D Uitzonderlijk Wit +  
Diamanten in deze categorie worden door de expert beschouwd als kleurloos.
  E Uitzonderlijk Wit
 Top Wesselton F Fijn Wit +
  G Fijn Wit
 Wesselton H Wit  
 Top Crystal I Wit Kleine Diamanten in deze categorie worden evenals door een expert als kleurloos aangeduid. Grote stenen krijgen de aanduiding getint.
   J Licht getint Wit
 Crystal K Getint Wit
   L  
 Top Cape M Lichtgelig  
Diamanten in deze categorie hebben steeds meer, zelfs zonder optisch hulpmiddel een herkenbare zichtbare kleur.
  N  
 Cape O Geelachtig
 Light Yellow bis Zwak Geel  
 Yellow Z Geel  

Hoe wordt de kleur bepaald?

Het Gemological Institute of America (GIA) heeft de indeling van de diamant ontwikkeld. Als eerste zijn er een set “master stones” vastgelegd die voor één kleur staan. De schaal begint bij D (helder, hoogste kleur in rang) en eindigt met Z, waarbij de stenen vanaf klasse M altijd geel- of bruinachtig zijn.
 

D: 100 % kleurloos

D is het hoogste niveau en is uiterst zeldzaam en duur.
 

E, F: kleurloos

Uitzonderlijk transparant. Bij deze steen kwaliteit is het uiterst moeilijk het kleurverschil te zien zelfs bij een 100% kleurloze diamant. Diamanten die zijn geclassificeerd als E of F, zijn uiterst zeldzaam en ook zeer duur.
 

G, H: Bijna kleurloos

Deze diamanten zijn kleurloos voor leken, professionals herkennen een minimale kleurinhoud wanneer deze stenen vergeleken worden met 100% kleurloze diamanten. Deze diamanten zijn nog steeds erg zeldzaam, maar hebben een aantrekkelijke prijs / kwaliteitsverhouding. G, H diamanten adviseren wij u dan ook voor uw verlovingsring.
 

I, J: Bijna kleurloos

De kleuring kan door een vakman met het blote oog worden gezien. Deze kleur categorie wordt meestal gebruikt in allerlei soorten sieraden en zal de kleuring, bijvoorbeeld in een ring nauwelijks zichtbaar zijn.
 

K-M: Geelachtig

Hier is ook voor een leek een duidelijke gelige tint te herkennen.
 

N-Z: Helder geel

Duidelijk zichtbaar geel, niet geschikt als edelsteen.
 

De invloed van Ultra Violet licht

Onder UV-licht hebben vele diamanten hetzelfde lichteffect als een wit T-shirt in de discotheek. De intensiteit genaamd fluorescentie wordt geklasseerd in de categorieën: geen, zwak, gemiddeld en sterk. Deze fluorescentie wordt beschouwd als een negatieve eigenschap van een diamant, omdat dit bij hoog gekwalificeerde stenen (klasse D-H) kan leiden tot melkachtige of troebele uitstraling. Bij diamanten met een slechtere kleur classificatie (I,J) kan het een positieve uitwerking hebben. Licht gele stenen lijken door fluorescentie witter.

Cut, slijpvorm

slijpkwaliteit en lichtbreking

Pas sinds de 20e eeuw zijn er technische mogelijkheden ter beschikking diamant in een mooie bijzonder vorm te slijpen. De wiskundige Macel Tolkowsky schreef in zijn proefschrift over verhoudingen en symmetrieen van diamanten en ontwikkelde de slijpvorm briljant, die tenminste 57 facetten heeft. Tot op heden is de briljant de meest bekende en de meest gekochte slijpvorm onder de diamanten. Door deze slijpvorm kan het “vuur” van de diamant optimaal worden ontwikkeld. Hoe verschillend de kwaliteit van het slijpen kan zijn, is zelf te zien door een blik te werpen in de etalage van de juwelier om de hoek. Terwijl sommige diamanten bijna geen glans lijken te hebben en levenloos zijn, spat er bij de ander de vonken van af. Aangezien de cut van diamanten mede vanwege de hardheid van het materiaal een bijzonder veeleisende procedure is, geldt hier: hoe schoner en nauwkeuriger de snede, hoe hoger de prijs van de diamant men kan bereiken op de markt.


Navette Princess Baguette ovaal Pendeloque
Diamant Navette Diamant Princess Diamant Baguette Diamant ovaal Diamant druppel

Telefonisch advies
020 - 893 277 0

bel nu!
Verlovingsringen.nl maakt gebruik van cookies. Sluit dit bericht om akkoord te gaan met het gebruik van cookies. Niet akkoord?, klik dan hier. x