6 Verzorgingstips voor uw sieraden

1. Hoe reinig ik platina, gouden en diamanten sieraden?

Goud, platina en diamanten zijn relatief robuuste materialen. Vuil op sieraden van deze materialen kan worden verwijderd met lauw water.

En zo werkt het: Maak een speciale reinigingsdoek voor sieraden of een schoon doekje voor het schoonmaken van glazen vochtig in lauw water. Wrijf voorzichtig met het doekje over het sieraad. Sterk vervuilde sieraden zijn gemakkelijker schoon te maken met een zachte tandenborstel.

Maak sieraden schoon met een tandenborstel
Reinig diamanten sieraden met zeepwater en een tandenborstel.

Hebben de sieraden resten van crèmes of vet? Dan helpt het om een druppel afwasmiddel aan het warme water toe te voegen. Dit verwijdert gemakkelijk vettige en crème resten.

Spoel de gereinigde sieraden af met helder water en dep ze droog met een schone, pluisvrije doek.

Voor de 'finishing touch' wrijft u de gereinigde juwelen op met een speciaal sieradenpoetsdoekje. En klaar!

 

2. Hoe worden zilveren sieraden weer helder en glanzend?

Zilver is gevoeliger dan andere edele metalen. Handwarm water met een beetje afwasmiddel is echter ook geschikt voor het reinigen van zilveren sieraden.

Wees voorzichtig met ingrediënten in crèmes, deodoranten en andere cosmetica. Sommige daarvan versnellen het oxidatie proces van zilver. Zijn de zilveren sieraden in contact geweest met verzorgingsproducten? Zo ja, veeg het dan zo snel mogelijk af met een zachte doek.

Vertonen de zilveren sieraden al een donkere verkleuring? Dan helpt een zilverpoetsdoek om de sieraden weer glans te geven. Het nadeel van het doek is dat het niet in nauwe groeven en krappe plekken kan komen.

Een bad met warm zout water en een stuk aluminiumfolie maakt zilveren sieraden weer schoon. Leg het gewoon in het bad en wacht vijf minuten. Als het zilveren oppervlak nog steeds niet schoon is, herhaalt u het proces met vers water.

Het bad brengt een chemische reactie op gang die de zwarte verkleuring weer omzet in zilver: Zilversulfide wordt weer omgezet in zilver met behulp van water, zout en aluminiumfolie.

Onderhoudstips, maak zilveren sieraden schoon
Helpt oxidatie te stoppen: Reinigen van zilveren sieraden in zout water met aluminiumfolie

3. Is er een methode om gekleurde edelstenen te reinigen?

Gekleurde edelstenen zoals robijnen, smaragden en saffieren zijn kwetsbaarder dan diamanten. Chemische reinigingsmiddelen kunnen deze edelstenen ernstig aantasten.

Reinigen met water en zeep wordt afgeraden. De reinigingsmiddelen kunnen doordringen in het licht poreuze oppervlak van de gekleurde edelstenen. De steen is dan beschadigd.

Een gekleurde edelsteen mag ook niet in een ultrasoon bad worden geplaatst. Het zou kunnen breken onder invloed van de hoogfrequente trillingen.

Veeg gekleurde edelstenen gewoon af met een zachte, vochtige doek. Doe voor de verzorging een paar druppels olie op een pluisvrije doek en wrijf over het oppervlak van de edelsteen.

U kunt in dit artikel meer lezen over zaken waar u uw sieraden beter van weg kunt houden.

4. Hoeveel kost het reinigen van sieraden door een professional?

Afhankelijk van de inspanning kost het reinigen van sieraden door een vakman ongeveer vijftig euro. Dit is de moeite waard als het kostbare sieraad duidelijke gebruikssporen vertoont. Professionele reiniging helpt ook als de sieraden lange tijd niet zijn schoongemaakt.

Professionele reiniging van juwelen begint gewoonlijk met een speciaal ultrasoon bad dat geschikt is voor edelmetalen en diamanten sieraden. Natuurlijk, alleen als de sieraden geen kwetsbare edelstenen bevatten. Ultrageluid maakt het gemakkelijk om verborgen vuil te verwijderen.

Het daaropvolgende rhodineren geeft witgouden en zilveren sieraden een flinterdun beschermend laagje.

Speciaal opgeleide specialisten polijsten de sieraden in de laatste stap. Daarna glanst hij weer als nieuw.

5. Hoe bewaart u sieraden goed?

Als u van uw sieraden houdt, bewaart u elk stuk apart. Dit is vooral belangrijk als u met uw kostbare juwelen op reis gaat. Tijdens het vervoer bestaat het risico dat de oppervlakken tegen elkaar schuren en krassen oplopen.

Een opbergdoos met vakken van verschillende grootte is het meest geschikt. In winkels zijn speciale juwelendoosjes verkrijgbaar. Daarin worden de sieraden gesorteerd in vakjes die voor elk type sieraad bestemd zijn, daar is het beschermd en overzichtelijk.

Als u uw zilveren sieraden langere tijd niet draagt, moet u ze bewaren in een luchtdichte verpakking, bijvoorbeeld in een afsluitbaar plastic zakje. De uitsluiting van lucht vertraagt het oxidatie proces - de zilveren sieraden worden niet of in ieder geval niet zo snel aangetast.

Sieraden moeten altijd worden afgedaan voordat u naar bed gaat. Anders kan onbedoelde belasting van de sieraden tijdens de nacht gemakkelijk tot schade leiden. Bovendien kunnen sieraden dof worden door voortdurend contact met zweet en cosmetica.

6. Doet u uw juwelen altijd als laatste om?

Er komt een formele gelegenheid aan. En uw nieuwe sieraden passen perfect bij uw elegante kleding! Er is maar één ding wat u moet onthouden: Doe sieraden van edelmetaal pas om nadat u crème, parfum en make-up hebt aangebracht. Dit voorkomt dat de sieraden in contact komen met cosmetica en stylingsproducten. Anders kan overmatig contact het oppervlak van uw kostbare sieraden snel dof maken.