Verlovingsring: welke hand is de juiste?

Verlovingsring wordt aan de linker hand gedragen
Verlovingsring wordt aan de linker hand gedragen

De ringvinger van de linkerhand symboliseert het directe pad naar het hart van de geliefde partner. Daarom wordt vaak de verlovingsring aan de linkerhand gedragen. Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen van de linkerhand naar de ringvinger van de rechterhand en wordt deze dan samen met de trouwring gedragen.

Natuurlijk zijn er geen regels voor het dragen van verlovingsringen. Zo kan de verlovingsring bij voorkeur om praktische redenen of comfortabeler zitten aan de rechter of linker hand. Als een symbool van de liefde, geldt dit voor beide handen.

Waarom wordt de verlovingsring links gedragen?

Onder de oude Egyptenaren en Romeinen had de linker ringvinger een speciale betekenis. Ook de Grieken, die als eerste verlovingsringen gebruikten, droegen de ring aan de linker ringvinger. In die tijd geloofde men dat vanuit de linker ringvinger een ader helemaal doorliep naar het hart, de "Vena Amoris". De verlovingsring aan de linker ringvinger heeft tot op heden deze symbolische betekenis behouden: de directe verbinding met het hart, de plaats van alle gevoelens van liefde.

Verlovingsring dragen: verschillen tussen landen

Duidelijk: In Nederland en Duitsland Is het gebruikelijk dat de vrouw de verlovingsring om de ringvinger van de linkerhand draagt. De rechterhand is voor de trouwring. Maar dat is niet in ieder land het geval.

Neem bijvoorbeeld Zwitserland. Dit bergland heeft zijn eigen regel. In Zwitserland en in sommige Zuid-Europese landen wordt de verlovingsring gedragen aan de ringvinger van de rechterhand en dan komt de trouwring aan de linkerhand.

Verlovingsring en trouwringen aan welke hand in welk land?

Land Verlovingsring trouwring
Bulgarije links rechts
Duitsland links rechts
Italië rechts links
Kroatië rechts links
Nederland rechts links
Noorwegen links rechts
Oostenrijk links rechts
Polen links rechts
Portugal rechts links
Rusland links rechts
Zwitserland rechts links
Spanje rechts links
Turkije links rechts
Oekraïne links rechts
USA links links
Cyprus rechts links

 

Verlovingsring en trouwring samen dragen

In de tijd tot het aan huwelijk, bouwen vrouwen meestal een sterke emotionele band op met hun verlovingsring. De verlovingsring kan natuurlijk nog steeds worden gedragen na de huwelijksceremonie. Bijvoorbeeld aan de linkerhand en de trouwring aan de rechter.

Het is echter veel mooier om de verlovingsring na de bruiloft samen met de trouwring te dragen. Sommige verlovingsringen zijn moeilijk te combineren met een trouwring. Sommige sieradenmakers hebben dit probleem erkend en maken trouwringen geschikt voor bij de verlovingsring.

Ontwerp zelf perfect bijpassende trouwringen

Voor veel van onze verlovingsring modellen hebben we perfect passende trouwringen in de aanbieding. Deze modellen kunt u vinden op onze trouwringen pagina. Deze ringen zijn in perfecte harmonie met de bijbehorende verlovingsring, zowel in de vorm van de ringband als in de kleur van edelmetaal.

Wilt u meer weten of er een passende trouwring is voor uw verlovingsring, neem dan contact met ons op 020 - 893 277 0 of stuur een e-mail naar info@verlovingsringen.nl.

 

Meer informatie over trouwringen en onze online shop

FAQ over het onderwerp „Welke hand“

Waar de verlovingsring te dragen?

Bijna alle vrouwen in Nederland dragen de verlovingsring aan hun linkerhand. De romantische reden: de ringvinger van de linkerhand symboliseert het directe pad naar het hart van de geliefde partner.
Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen naar de rechterhand en wordt dan vervolgens voor de trouwring gedragen.

Kun je een verlovingsring rechts dragen?

Ja, de verlovingsring kan rechts worden gedragen. Er zijn geen regels voor het dragen van verlovingsringen. Als de vrouw de verlovingsring bij voorkeur vanaf het begin aan haar rechterhand draagt - als een symbool van liefde, is dit altijd geldig voor beide handen.

Welke hand betekent verloofd en welke getrouwd?

Een ring aan de linkerhand kan betekenen dat de persoon verloofd is. Een ring aan de ringvinger van de rechterhand betekent meestal dat de persoon getrouwd is.
Er zijn vrouwen die hun ringen graag dragen waar ze willen en zich niet houden aan de genoemde regels.

Welke ring wordt waar gedragen?

In Nederland wordt over het algemeen de verlovingsring gedragen aan de ringvinger van de linkerhand. Trouwringen worden meestal gedragen aan de ringvinger van de rechterhand.

Heeft de ringvinger een ader die naar het hart loopt?

Nee, dat is niet waar. In de oudheid geloofden Grieken en Romeinen dat de ringvinger een ader heeft met een directe verbinding met het hart. De zogenaamde "Vena Amoris" (de ader der liefde). Tot op de dag van vandaag blijft de mythe bestaan en dragen veel vrouwen de verlovingsring aan de linker ringvinger.

Aan welke vinger hoort de verlovingsring?

In Nederland hoort over het algemeen de verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand. Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen naar de ringvinger van de rechterhand en wordt dan samen met de trouwring gedragen.

Telefonisch advies
020 - 893 277 0

bel nu!