Voorzichtig! 5 zaken, waar u uw sieraden beter van weg kunt houden.

5 dingen uit de buurt houden van uw sieraden

1. Schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën in het huishouden

In het dagelijks leven komen we in contact met allerlei chemicaliën, vaak zonder het te beseffen. Wees voorzichtig, sieraden zijn gevoelig voor sommige van deze stoffen.

Bij huishoudelijk werk gebruiken we schoonmaakmiddelen die agressieve chemicaliën bevatten. Sieraden kunnen verkleuren of hun glans verliezen wanneer zij met deze stoffen in aanraking komen. De veroorzaakte schade is vaak niet direct merkbaar na een enkel gebruik. De negatieve effecten van chemicaliën op sieraden worden pas na weken of maanden duidelijk.

Zijn ontsmettingsmiddelen schadelijk voor sieraden?

Niet alleen artsen desinfecteren meerdere malen per dag hun handen. Er is een hele reeks beroepen die een strikte hygiëne vereisen. Wat doet ontsmettingsmiddel met onze sieraden?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we weten van welk edelmetaal het sieraad is gemaakt. Goud is een zeer resistent materiaal en reageert niet op ontsmettingsmiddelen. Met zilver is het een ander verhaal: Ontsmettingsmiddelen bevatten alcohol. Dit tast het oppervlak van het zilver aan en kan het gaan verkleuren.

Geef sieraden hun vaste plaats

Als u lang van uw edelmetalen sieraden wilt genieten, kunt u ze beter afdoen voordat u (hand-)werk verricht. Hetzelfde geldt voor het gebruik van ontsmettingsmiddelen.

Wij hebben thuis een vaste plaats voor onze sieraden - voor de meesten van ons is dat het juwelendoosje in de slaapkamer. Het is routine voor ons om onze sieraden daar neer te leggen. Wanhopige zoektochten naar kostbare sieraden behoren tot het verleden.

Voor wie zijn sieraden niet graag afdoet, kunnen huishoudhandschoenen een alternatief zijn. Als de sieraden geen scherpe randen hebben, kunnen ze bij het schoonmaken of afwassen onder een strakke (!) schoonmaakhandschoen blijven zitten.

2. Cosmetische producten – Ze maken de vrouw mooi maar juwelen lelijk?

Crèmes en andere schoonheidsproducten zijn goed voor de huid, maar niet geschikt voor de verzorging van sieraden. Crèmes laten een vettig laagje achter op sieraden, waardoor het materiaal na verloop van tijd dof wordt. Glanzende coatings van het edelmetaal worden sneller afgesleten dan bij normaal gebruik het geval zou zijn. Wit goud wordt grijs en wordt lelijk.

Geen douche voor sieraden

Alleen het schone, frisse gevoel achteraf maakt een douche in de ochtend echt fijn. Sieraden mogen echter niet douchen of baden. Een douchegel of schuim maakt je favoriete sieraad niet schoon. Het tegenovergestelde is het geval. Na verloop van tijd maken de ingrediënten die in douchegels en shampoos zitten uw sieraden dof.

Douchen met sieraden is ook onpraktisch. Het is gemakkelijk om met een ring in het haar verstrikt te raken, bijvoorbeeld. Dit kan leiden tot pijn of zelfs letsel.

Goed nieuws voor iedereen die vergeten is zijn sieraden op tijd af te doen. Niemand hoeft zich zorgen te maken over zijn sieraden vanwege een eenmalig contact met crèmes of douchegel. Het is regelmatig douchen en baden dat sieraden beschadigt.

Trouwens, het schoonmaken van sieraden is vrij eenvoudig. Ontdek hoe u met deze 6 Tips de juiste verzorging geeft aan uw sieraden.

Doe sieraden in een juwelendoos voordat u huishoudelijk werk gaat doen

3. Fysiek arbeid & sporten beter zonder sieraden

Als sieraden worden gedragen tijdens fysiek werk, bestaat het risico dat men er aan blijft hangen of vast komt te zitten. Dit geldt vooral voor ringen, kettingen en armbanden. In het beste geval leidt dit "slechts" tot krassen. Als een ring bijvoorbeeld door een toevallige stoot of klap verbuigt, kan dat ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Er is ons verteld over kneuzingen en andere verwondingen aan de vingers in dit verband.

Als u graag gewichten heft in de sportschool, kunt u uw sieraden beter in het kluisje of thuis laten. Bij het trainen met halters kunnen er snel lelijke krassen op de ringen komen. Ook hier is het risico groot dat door het tillen van gewichten de ring vervormt. Zowel de sieraden als de dragers er van kunnen letsel op lopen.

4. Handen wassen met een ring om de vinger

Hoe zit het met gewoon je handen wassen? Tast dat ook de edele metalen aan?

Het klinkt misschien gek, maar buitenshuis raden we aan geen ringen af te doen bij het handen wassen. Het risico dat u de ring bij het aanrecht vergeet is groot. Verlies veroorzaakt meer schade dan onregelmatig contact met zeep. Als u vastbesloten bent de ring af te doen, kunt u hem beter in een broekzak of in uw handtas stoppen.

En wie na alle opwinding het mooie sieraad veilig thuis heeft gebracht, kan er ter plekke iets goeds voor doen. Hoe? Heel eenvoudig: met een van de 6 tips voor de juiste verzorging van echte sieraden.

5. Het dragen van sieraden in de Sauna, het zwembad en de zee

Saunagangers opgelet! Kunt u uw sieraden in de sauna dragen? Ja en nee, het hangt af van het materiaal.

Gouden sieraden bij het nemen van een sauna

Het dragen van gouden sieraden in de sauna is geen probleem omdat, zoals reeds gezegd, goud zeer duurzaam en bestendig is. Waar het voor sommigen van ons wat te heet wordt. Is juist het edelmetaal goud goed bestand tegen de 90 graden in de sauna. Het edelmetaal smelt pas bij temperaturen boven de 1000 °C.

Transpiratievocht en zilveren sieraden

We zijn veel voorzichtiger met zilveren sieraden. Er zijn mensen wiens transpiratievocht het oppervlak van zilver aantast. In de sauna en tijdens het sporten is het daarom beter om zilveren sieraden vooraf af te doen.

Hoe zit het met zwemmen in het zwembad of de zee?

Sieraden horen niet thuis in zout en gechloreerd water. Chloor en zout tasten kostbare zilveren sieraden aan. Het resultaat: het zilveroppervlak begint te oxideren. De sieraden of het edelmetaal worden na verloop van tijd zwart. Goud lijdt ook onder langdurig contact met zout water. Platina daarentegen is zeer robuust.

Voorzichtigheid is ook geboden omdat onze handen in water koud worden en de omtrek van de vingers krimpt. Een ring kan ongemerkt van je vinger glijden. Dus als u uw ring niet wilt verliezen, doe dan uw sieraden af voordat u gaat zwemmen.