Kwaliteitscriteria voor diamanten: Wat betekenen de 4 C's?

Diamantkwaliteit, de 4 C's: Carat, Clarity, Color, Cut
Diamantkwaliteit, de 4 C's: Carat, Clarity, Color, Cut

De kwaliteit van een geslepen (facetten) diamant wordt bepaald op basis van 4 strenge criteria die internationaal geldig en erkend zijn. 

Klik op een van de 4 C's voor meer informatie:

  1. Carat – het gewicht van een diamant
  2. Clarity – de zuiverheid van de edelsteen
  3. Color – de kleur: van heel fijn wit tot geel
  4. Cut – de slijping: perfectie is gevraagd

Diamant certificaten: De vijfde C

In dit verband spreekt men vaak van een vijfde C, wat staat voor 'Certificate' (Nederlands: certificaat). Onafhankelijke diamantinstituties zoals het Gemological Institute of America (GIA), Hoge Raad voor Diamanten (HRD) of het International Gemological Institute (IGI) bepalen de kwaliteit van diamanten op basis van de bovenstaande 4 criteria.

De diamant ontvangt een individueel certificaat waarin een beoordeling van zijn kwaliteit wordt vastgelegd volgens de vier criteria. De instituten waarderen de werkelijke waarde van de diamant niet. Het certificaat dient als grondslag voor prijzen tussen koper en verkoper. Het bevat informatie over welke eigenschappen de gecertificeerde diamant bezit. De internationaal geldende kwaliteitscriteria creëren zekerheid voor beide partijen.

Herkomst van de naam diamant

Het woord diamant is afgeleid van het Latijnse woord 'diamantem', een variant van het Griekse woord 'adámas' (Nederlands: onoverwinnelijk).

1. Carat, Karaat – het gewicht van diamanten

Carat, het karaat: diamanten 4 C's - diamantkwaliteit

Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat, waarbij 1 karaat (afkorting: ct) een gewicht heeft van 0,2 gram. Een diamant van 1 gram is 5 ct. Hoewel het mogelijk is om diamanten in verschillende tussenmaten te krijgen, zijn er typische diamantmaten die het populairst zijn bij kopers en juweliers.

De kleinste geslepen stenen hebben een diamantgewicht van 0,01 ct. De bekende, ronde briljant slijpvorm is alleen beschikbaar voor stenen met een gewicht van 0,05 ct of meer.

Diamant grootte

Diamanten met een gewicht van 0,25 ct worden kwart-karaat genoemd. Een populaire tussenmaat zijn stenen met 0,30 ct en de éénderde-karaat met 0,33 ct. Half-karaat 0,50 ct en de beroemde één-karaat met 1,00 ct zijn de klassiekers. Ze zijn aanzienlijk hoger geprijsd dan de kleinere stenen. 

Diamantmaten en diamantgrootte

Om andere diamant grootten beter te zien en te vergelijken, is het beste om het gedetailleerde PDF-overzicht van diamant grootte te bekijken. 

2. Clarity – zuiverheid van de edelsteen

zuiverheid

Hoe minder insluitsels van een vreemd materiaal in een diamant te vinden zijn, hoe hoger de zuiverheid. Hoe zuiverder – dat wil zeggen, vrijer van insluitsels – en hoe helderder de diamant is, hoe waardevoller deze wordt. De prijs stijgt evenredig met toenemende zuiverheid.

'Loepzuiver' is zeker de bekendste term als het gaat om de zuiverheid van diamanten. Men spreekt van een loepzuivere diamant wanneer er geen insluitsels zichtbaar zijn, zelfs bij een tienvoudige vergroting. Hoewel grotere insluitsels (bijv. van de zuiverheidsklasse pi2) zichtbaar zijn voor het blote oog voor een leek, zijn kleinere insluitsels alleen zichtbaar voor de expert onder het vergrootglas. Voor het bepalen van de zuiverheid van een diamant gelden de volgende internationale zuiverheidsclassificaties:

Afk. Betekenis (eng.) Omschrijving
if internally flawless Loepzuiver, mogelijk externe imperfecties door de verwerking van de diamant. Erg zeldzaam.
vvs1/vvsi very, very small inclusions Kleine insluitsels zeer moeilijk te herkennen voor een expert onder een loep met vergrotingsfactor 10.
vvs2 very, very small inclusions Kleine insluitsels zelfs bij 10x vergroting uiterst moeilijk te herkennen. 
vs1/vsi very small inclusions Insluitsel zelfs bij een vergroting van 10x met moeite te herkennen door een goede vakman. 
vs2 very small inclusions Minimale insluitsels moeilijk te herkennen bij 10x vergroting.
si1 small inclusions Kleine insluitsels die te zien bij een 10x vergroting door een ervaren vakman.
si2 small inclusions Herkenbare kleine insluitsels bij een vergroting van 10x, maar niet zichtbaar voor het blote oog.
pi1 Pique I Insluitsels nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Maar verminderd de schittering van de diamant niet.
pi2 Pique II Insluitsels zichtbaar voor het blote oog, verminderd de schittering
pi3 Pique III Insluitsels gemakkelijk zichtbaar voor het blote oog, verminderd aanzienlijk de schittering.

 

Wat voor soort insluitsels zijn er ?

De insluitsels zijn in principe verdeeld in twee groepen, insluitsels van vreemde materialen en krassen.

Insluitsels van vreemd materiaal zijn verdeeld in de groepen kristallen, wolken en veren. Kristallen zijn kleine mineralen die tijdens de vorming van de diamant in de diamant ontstaan. Wolken zijn mist vlekken, bestaande uit een rangschikking van veel kleine kristallen en kunnen alleen worden gezien onder een loep bij een vergroting van 10x. Veren zijn breuken en scheuren in een steen die, indien relatief klein, de waarde van de diamant slechts marginaal verminderen. Als deze groot zijn, kan het de diamantstructuur beïnvloeden, in het ergste geval kan de diamant breken. Overduidelijk gedefinieerde veren verminderen de waarde van de betreffende diamant aanzienlijk. Deze edelstenen worden alleen geclassificeerd als Pique-diamanten (zuiverheidsklasse pi1 tot pi3).

Krassen (eng. blemishes) zijn onzuiverheden of vlekken op het oppervlak van een diamant. Deze fouten zijn meestal niet zichtbaar voor het menselijk oog. Een diamant die van binnen volledig zuiver is en aan de buitenkant slechts één verontreiniging heeft, kan zelfs door het gerenommeerde Gemological Institute of America (GIA) worden beoordeeld als zuiverheidsklasse IF. 

3. Color – kleur: van fijn wit tot geel

In de zuiverste staat is een diamant kleurloos. Gekleurde diamanten worden voornamelijk gecreëerd door insluitsels. De kleur van een diamant is daarom vaak direct gerelateerd aan de zuiverheid. De kleuring is te wijten aan de verschillende fysische aard van de diamanten en de kleurende eigenschappen van metalen die zijn ingebed in de stenen. Deze beïnvloeden de fysieke structuur en veroorzaken dus kleureffecten. Alleen diamanten met een bruine en gele kleur krijgen hun kleur door externe invloeden. In zeldzame gevallen produceert de natuur diamanten die roze, rood, blauw, groen of zwart zijn.

Benaming GIA RAL-categorie omschrijving
River D Fijnste wit+ Diamanten in deze categorie worden door de expert als kleurloos beschouwd.
Top Wesselton E Fijnste wit
F Fijn wit+
G Fijn wit
Wesselton H Wit
Top Crystal I Licht getint wit+ Kleine diamanten in deze categorie worden door een expert evenals als kleurloos aangeduid. Grote stenen krijgen de aanduiding getint.
Crystal J Licht getint wit
K Getint wit
L
Top Cape M Zwak geel Diamanten in deze kleurcategorie hebben een toenemende, ook zonder optisch hulpmiddel herkenbare kleur.
Cape N Gelig
O
Light Yellow tot Licht geel
Yellow Z Geel

 

Hoe wordt de kleur van een diamant bepaald?

Het Gemological Institute of America (GIA) heeft de classificatie van diamanten ontwikkeld. In de eerste stap werden 'ijkstenen' gedefinieerd die elk voor één kleur staan. De schaal begint bij D (helder, hoogste kleur) en eindigt bij Z. Stenen vanaf klasse M worden steeds geler of bruiner.

Lees ook de gedetailleerde Vergelijking van Top Wesselton en Wesselton.

Diamantkleuren van kleurloos (D) tot geel (Z) kort uitgelegd

D: 100 % kleurloos
D  is het hoogst geclassificeerd en is uiterst zeldzaam en erg duur.

E, F: kleurloos 
Uitzonderlijk transparant. Met deze steenkwaliteiten is het uiterst moeilijk om ​​kleurverschil van een 100% kleurloos te herkennen. Diamanten geclassificeerd als E of F zijn uiterst zeldzaam en ook erg duur.

G, H: bijna kleurloos 
Deze diamanten zijn voor een leek kleurloos, professionals herkennen een minimale kleur wanneer ze deze stenen vergelijken met een 100% kleurloze diamant. Deze diamanten zijn nog steeds zeer zeldzaam, maar bieden een aantrekkelijke prijs/kwaliteit-verhouding. De kleuren G of H worden aanbevolen voor verlovingsringen.

I, J: bijna kleurloos 
De kleuring is herkenbaar voor een vakman met het blote oog. Deze kleur classificatie wordt het meest gebruikt in allerlei soorten sieraden en is, b.v. in een ring, de kleur nauwelijks herkenbaar.

K-M: geelachtig 
Zelfs amateurs herkennen hier de heldere gele tint.

N-Z: lichtgeel
Duidelijk zichtbaar geel, niet geschikt als edelsteen. 

De invloed van fluorescentie

Onder UV-licht hebben veel diamanten hetzelfde effect als een wit T-shirt in de disco. De intensiteit van het fenomeen dat bekend staat als fluorescentie is ingedeeld in de categorieën geen, zwak, gemiddeld en sterk. Fluorescentie wordt beschouwd als een negatieve eigenschap van een diamant, omdat het de stenen van de hoogste kwaliteit (klasse D-H) melkachtig of troebel maakt. Bij diamanten met een slechtere kleurclassificatie (I-J), kan de fluorescentie echter ook een positief effect hebben: enigszins gelige stenen worden witter door fluorescentie.

4. Cut – slijping: Expertise is een vereiste

Slijping en slijpkwaliteit

Pas sinds de 20e eeuw zijn de technische mogelijkheden voor een bijzonder precieze slijpvorm beschikbaar. De wiskundige Marcel Tolkowsky schreef in zijn proefschrift over verhoudingen en symmetrieën van diamanten en ontwikkelde de briljant slijpvorm, die minstens 57 facetten heeft.

De klassieke diamant met ronde briljantvorm

De bekendste en best verkochte diamanten worden gekenmerkt door de klassieke, ronde briljant slijpvorm. Alleen door middel van deze slijpvorm kan het 'vuur' van de diamant zich optimaal ontplooien.

Hoe verschillend de snijkwaliteit kan zijn, kunt u zelfs met een ongeoefend oog zien wanneer u in de etalage van een juwelier kijkt. Sommige diamanten lijken bijna geen glans te hebben en zien er levenloos uit, terwijl er bij de anderen de vonken er van af vliegen.

Aangezien het slijpen van diamanten een zeer veeleisend proces is vanwege de hardheid van het materiaal, is hier het volgende van toepassing: Hoe zuiverder en nauwkeuriger de diamant geslepen wordt, hoe hoger de prijs die de diamant op de markt kan behalen.

Andere diamantvormen

Navette   Princess   Baguette   Ovaal   Druppel
Diamant Navette   Diamant Princess   Diamant Baguette   Diamant Ovaal   Diamant Druppel

 

Wat is een solitaire ring?

De term solitaire voor de solitaire ring komt van het Franse woord 'solitaire' - in het Nederlands: enkel. De individuele diamant wordt vastgehouden door een tandenzetting. De originele zes tanden zetting doen denken aan klauwen, daarom wordt de naam klauwzetting ook wel gebruikt.

In deze klassieke zetting krijgt de diamant een uniek charisma, omdat de diamant maximale schittering ontvangt van de lichtstralen die van alle kanten komen. De rond geslepen diamant met minimaal 57 facetten (oppervlakken) wordt Briljant genoemd. Met dit speciale slijptype spreekt de specialist van een briljant slijpvorm.

De solitaire ring valt op in het grote aanbod aan diamanten ringen. De individuele diamant draagt ​​het prachtige symbool van liefde voor de unieke en onvervangbare partner. De edelsteen diamant wordt wereldwijd beschouwd als een teken van liefde en eeuwigheid. Een diamanten solitair ring brengt deze afbeelding op een unieke manier over.

Solitaire ring voor de verloving?

Er zijn talloze variaties en soorten diamanten ringen. Moet het echt een solitaire ring zijn voor de verloving? Enquêtes bevestigen:  Ja, zeggen de meeste vrouwen.  Het is niet voor niets dat de diamanten solitaire ring het meest populaire type verlovingsring ter wereld is. Dus als u uw kansen op een "Ja" wilt maximaliseren, kies dan een solitaire ring voor de verloving.

De diamantprijs voor de ronde briljant in een solitaire ring verschilt niet zoveel met de prijs van anders geslepen diamanten. Een goed gesneden briljant kan veel licht reflecteren vanwege de complexe briljant slijpvorm. Met een unieke sprankelende solitaire ring voor de verloving, wordt het aanzoek een romantische ervaring die voor altijd het geheugen staat gegrift.

Diamant-imitaties (Zirkonia)

Zirkonia is een imitatiediamant die wordt gebruikt voor het maken van sieraden. Met goed vakmanschap lijkt zirkonia op het eerste gezicht veel op een echte diamant. Het materiaal zirkonia is kunstmatig gemaakt en is veel goedkoper dan een echte diamant. Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor diamanten.

Zirkonia – minder duurzaam, snel troebel

De hardheid van het zirkonia-materiaal is veel minder dan die van de echte diamant, wat betekent dat het veel sneller breekt of troebel wordt. Zirkonia is met name geschikt voor mode-sieraden, die u niet voor altijd draagt, het is bedoeld voor een kortere periode. Het materiaal zirkonia is alleen geschikt voor sieraden die je maar een paar keer draagt.

Diamanten gaan een leven lang mee

Voor sieraden die een leven lang meegaan, is het belangrijk om een ​​echte diamant te kiezen. Met een Mohs-hardheid van 10 is de diamant de hardste natuurlijke edelsteen. Ideaal voor speciale sieraden zoals een verlovingsring. Diamanten schitteren een leven lang en verliezen nooit hun uitstraling. Zijn eigenaar zal een leven lang van de diamant genieten. Omdat een diamant veel duurder is dan een zirkonia, moet een diamant afkomstig zijn van betrouwbare bronnen.

Meer informatie over VERLOVINGSRINGEN.nl en diamanten

Ontdek 5 goede redenen waarom het de moeite waard is om te kopen bij VERLOVINGSRINGEN.nl en ontdek de klassieke diamanten ring, de klassieke solitaire ring.

Telefonisch advies
020 - 893 277 0

bel nu!