Het Gemological Institute of America (GIA) bepaalt wereldwijd de kwaliteit van diamanten, en legt deze vast met certificaten.
Als 's werelds meest erkende instituut is het sinds 1931 actief in het onderzoeken en onderwijzen van edelstenen en hun classificatie. Naast het hoofdkantoor in Carlsbad, Californië, heeft GIA-kantoren in 14 andere landen wereldwijd. Elf vestigingen zijn uitgerust met een campus, zeven hebben een laboratorium en vier zijn onderzoekscentra voor edelstenen.
Een van de grootste successen van GIA was het vaststellen van internationale diamantstandaarden met de ontwikkeling van de "4C's": Carat, Clarity, Color en Cut. Alle diamanten van de wereld worden nog steeds geclassificeerd volgens deze criteria.
Op 15 februari 1931 gaf de juwelier Robert M. Shipley al zijn spaargeld vrij en richtte het Gemological Institute of America op. In die tijd hadden de meeste juweliers geen kennis van edelstenen en handelden ze op basis van vertrouwen en ervaring. Shipley zag zijn missie als het professionaliseren van de industrie door middel van onderwijs, onderzoek en gemmologische hulpmiddelen. Vroeger bood het jonge instituut zijn dienst aan in het huis van Shipley in Los Angeles.
Sinds de jaren 1930 heeft GIA talloze doorbraken gemaakt in het begrijpen van edelstenen. Deze omvatten:
1953: De ontwikkeling van hun eigen kleurcategorieën van D tot Z en de classificatie van zuiverheid van F tot I3. Het waarderingssysteem is nog steeds het standaardwerk bij het classificeren van diamanten.
1956: Succesvolle ontdekking van bestraalde gele diamanten.
1968: Eerste gemmologische studie van de Tanzaniet-edelsteen.
1971: Eerste studie over gefacetteerde synthetische diamanten.
1999: De eerste kunstmatig geproduceerde diamanten worden ontdekt met behulp van onderzoeken. De kunstmatige diamanten worden vervaardigd met behulp van een hogedrukproces op hoge temperatuur.
2003: Identificatie van diamanten die zijn gemaakt met behulp van chemische dampafzetting (CVD).
Het laboratorium biedt de service voor diamanten en gekleurde edelstenen. De edelstenen worden erkend en in de volgende stap geclassificeerd. Bij diamanten gaat het voornamelijk om de 4C's. De klant kan kiezen tussen twee soorten certificaten. Hij kan kiezen voor het uitgebreide Diamond Grading Report of gaat voor het goedkopere certificaat dat echter minder informatie over de diamant geeft. De prijzen voor het maken van een rapport zijn afhankelijk van de grootte van de edelsteen. Het is belangrijk dat de marktwaarde voor de diamant niet wordt bepaald door GIA. Diamant waarderingsrapporten zijn voor de meeste consumenten een vereiste, vooral bij het kopen van diamanten van een bepaalde grootte, meestal meer dan 0,5 karaat en bijna altijd bij diamanten die meer dan 1,0 karaat zijn. De rapporten worden beschouwd als een belangrijk hulpmiddel om ervoor te zorgen dat een diamant de opgegeven eigenschappen heeft. Voor 100% veiligheid kan GIA ook een registratienummer toevoegen op de edelsteen, dat niet zichtbaar is, en op het certificaat.
Bij identificatierapporten van gekleurde edelstenen ontvangt de GIA-klant informatie over de behandelingen en, indien mogelijk, informatie over het land van herkomst voor robijn, saffier, smaragd en toermalijn. Voor parels worden het gewicht, de grootte, de vorm, de kleur, de herkomst en (eventuele) behandelingen gegeven.
GIA biedt verschillende programma's en cursussen aan, online via een interactief e-learningplatform en via zijn 12 campuslocaties over de hele wereld. Het instituut biedt zogenaamde "bedrijfsopleidingsprogramma's" en werkt wereldwijd samen met professionele verenigingen die technische opleidingen in edelstenen en sieraden aanbieden. De twee grootste campuslocaties zijn Carlsbad en New York.
Het zogenaamde 'Graduate Gemologist Program (GG)' biedt uitgebreide training in gemology. Afgestudeerden van het programma ontvangen een erkende graad die zeer wordt gewaardeerd in de edelsteen- en juwelenindustrie. Het Graduate Gemologist-programma bestaat uit twee programma's, de 'Graduate Diamonds' en de 'Graduate Coloured Stones'. Na een succesvolle afronding moeten de studenten alles weten over de herkomst, oorsprong, verdere verwerking, identificatie van synthetische stenen en de praktische toepassing van de edelsteenclassificatie. Als beide cursussen met succes zijn afgerond, wordt de titel 'Graduate Gemologist' ontvangen.
Andere cursussen met diploma en cursussen aangeboden door GIA:
Het Richard T. Liddicoat Gemological Library and Information Centre op het GIA-hoofdkantoor in Carlsbad, Californië, is de belangrijkste bron voor gemmologische kennis. Het herbergt een gestaag groeiende verzameling van 38.000 boeken, 700 internationale tijdschriften en vakbladen (met lopende abonnementen van 225 titels), 1.000 video's / dvd's, 80.000 digitale afbeeldingen en 300 kaarten. De collectie bevat werken van 1496 tot heden, die de geschiedenis en moderne ontwikkeling van de gemmologie volledig illustreren. De collectie omvat de thematische onderwerpen van natuurlijke en synthetische edelstenen, edelsteenbehandelingen, sieradenontwerp, productie en marketing.
De Liddicoat-bibliotheek is open voor het publiek.
GIA ontwerpt en produceert ook professionele apparatuur voor het classificeren, identificeren en verkopen van diamanten en gekleurde edelstenen. Deze instrumenten worden gebruikt om de fysieke en optische eigenschappen van de edelstenen te bepalen en hun microscopische eigenschappen te analyseren.
Het eerste GIA-instrument, een 10x vergrootglas, werd begin jaren dertig geïntroduceerd. 'Dark field lighting', een verlichtingstechniek die gemmologische insluitingen gemakkelijk zichtbaar maakt in de microscoop, werd gepatenteerd door Robert M. Shipley Jr., de zoon van de GIA-oprichter en een belangrijke persoon op het gebied van gemmologische instrumenten.
Naast de standaard sieradenhulpmiddelen zoals vergrootglazen, pincetten en gemmologische doeken, bevat de GIA-productcatalogus geavanceerde instrumenten van microscopen tot spectroscopen.
Telefonisch advies
020 - 893 277 0