Wat zijn diamantcertificaten?

wat zijn diamantcertificaten
wat zijn diamantcertificaten

Dat elke diamant uniek is weren de meesten, maar wat zijn diamantcertificaten? Het unieke karakter van de diamant wordt onderstreept door een zogenaamd "gemmologisch certificaat" dat lijkt op een ID voor de edelsteen en wordt aangeboden door verschillende instellingen. Deze "ID-kaart" bevat informatie en beoordelingen van de individuele eigenschappen van de diamant.

Het certificeringsproces kan tot verschillende resultaten leiden omdat elk instituut zijn eigen eisen stelt aan de kwaliteit van een diamant. De meest betrouwbare en professionele certificeringen komen van de non-profit GIA (Gemological Institute of America). De HRD in Antwerpen (Hoge Raad voor Diamant) is ook een gerenommeerd laboratorium. Andere instituten met iets lagere erkenning zijn de IGI (International Gemological Institute), de EGL (European Gemological Laboratory), de EGL en de AGS Laboratories.

Wat staat er op een certificaat?

De volgende informatie is te vinden op een gemmologisch certificaat:

 1. het gewicht van de diamant in karaat,
 2. de kleur categorie,
 3. de mate van zuiverheid,
 4. de slijpvorm en zijn kwaliteit.

Het bevat meestal ook de volgende informatie:

 • de afmetingen van de diamant (en ook de verhoudingen van briljanten),
 • het fluorescentieniveau,
 • het polijstmiddel,
 • de symmetrie,
 • de datum van certificering
 • een weergave van mogelijke insluitsels in een diagram,
 • algemene opmerkingen b.v. structurele gebreken.

 

Transparantie en verifieerbaarheid

Het is te allen tijde mogelijk om online een certificaat te controleren op originaliteit en juistheid. Het enige wat u hoeft te doen is het nummer van het certificaat en het karaatnummer van de diamant in te voeren op de website van het instituut. De volgende links helpen u: GIA, HRD.

Ons atelier stuurt de diamanten naar het GIA-laboratorium in Carlsbad, Californië om het certificaat op te stellen. Om ervoor te zorgen dat de toeslag voor certificering in evenwicht is met de waarde van de diamant, is het raadzaam om een ​​dergelijk extern laboratorium alleen te raadplegen voor diamanten vanaf één karaat.

Een rekenvoorbeeld:
Een diamant van 0,15 karaat kost ongeveer 300 euro. Een certificaat daarvoor ongeveer 50 euro en verzekerde verzending naar de Verenigde Staten ongeveer 20 euro. De steen is daarom 23% duurder. Voor een diamant van één karaat moet de prijs van een certificaat alleen worden berekend met een prijsverhoging van 1,4%.
Om deze reden testen onze diamantexperts kleinere diamanten rechtstreeks in ons atelier.

Meer informatie over verloven

We hebben meer interessante informatie over verloven voor u! 12 feiten die u nog niet kent en tips voor de perfecte verloving.

Telefonisch advies
020 - 893 277 0

bel nu!